Toekomststraat

De ‘toekomststraat’ is een experiment waarin bewoners en handelaren hun straat samen volledig onder handen nemen en tijdelijk ombouwen tot hun ideale, leefbare en kindvriendelijke droomstraat. Dit met zeer bescheiden financiële middelen. Het doel van dit experiment is om te tonen en te ervaren dat een andere benadering van de straat en de openbare ruimte mogelijk is. Veel dialoog en samenwerking tussen buren, handelaren en de stad/district kan een straat een pak aangenamer maken. Telkens wordt vertrokken vanuit de specifieke noden en behoeften van de bewoners en handelaren zelf. 

Op zondag 31 mei 2015 organiseerden we een eerste toekomststraat in Antwerpen. De ganse dag werd een gedeelte van de Trapstraat in Antwerpen-Noord volledig verkeersvrij gemaakt. In de straat werd plaats gemaakt voor burenbanken, ‘parklets’, freerunning, picknicken, groen, grime, springkasteel, pannavoetbal, creatieve zebrapaden, streetart, …

Via de burgerbegroting gaan we in 2016 3 a 4 'echte' toekomststraten (cf. Leefstraten Gent) organiseren in het district Antwerpen.

Meer info zie www.toekomststraat.be